شیرآلات کنترلی

حسین کاظمی نژادنویسنده: حسین کاظمی نژاد
بازدید: 165 بازدید
شیرآلات کنترلی

شیرآلات کنترلی یا کنترل ولو یکی از شیر آلات مهم در صنعت می باشد که بسیار استفاده می شود. شیر کنترلی در زمینه های مختلف قابل استفاده است که می توان به مواردی اشاره نمود: دما، فشار، کم یا زیاد کردن مایعات به صورت کاملا کنترل شده و بدون دخالت دست انجام می شود. این نوع شیرها توسط اتاق مرکزی کنترل توسط سنسور هایی که در شیر تعبیه شده است کاملا قابل هدایت می باشند و می توان دسترسی به آنها را به سادگی انجام داد.

عملکرد این شیر ها چرخشی (Rotary) است و اینکه چگونه کامل تغییر وضعیت (باز و بسته شدن) را با چرخش کمتر از یک دور کامل انجام می‌ دهند، یک نکته حائز اهمیت است. این عملکرد سریع برای دستیابی به کارایی بالا طراحی شده است. عمل باز و بسته شدن شیر می‌ تواند به دو روش، دستی یا خودکار انجام شود. در حالت خودکار، نیروی لازم برای تغییر وضعیت شیر، با توجه به شرایط محیط و امکانات موجود در آن، از طریق عملگر های بادی (Pneumatic Actuator) یا عملگر های برقی (Motorized Valves) فراهم می‌ شود.

کاربرد کنترل ولو:

کاربرد کنترل ولو

شیرآلات کنترل ولو برای شرکت های پتروشیمی، نفت، گاز و آب استفاده می شوند. زمانی که می خواهند درصد جریانی مایعات یا غیره از لوله عبور کنند توسط این شیرآلات انجام می شوند. به طور مثال از 1 درصد تا 100 درصد (به اندازه دلخواه) می توان مواد را از آنها گذراند. شیرآلات صنعتی کنترلی از دیسک های چند لایه و محکمی تشکیل شده است که به راحتی می توان جریانات داخل لوله را کنترل نمود.

شیرآلات در صنایع مختلف به کار می‌ روند و در همه حوزه‌ هایی که از خطوط لوله برای انتقال سیالات استفاده می‌ شود، به‌ عنوان وسیله‌ ای جهت کنترل، قطع و وصل کردن جریان سیالات کاربرد دارند. استفاده از این نوع شیر در صنایع متنوعی از جمله:

  • سیستم‌ های پالایشگاه‌ ها و پتروشیمی‌ ها
  • کارخانه‌ های تولید مواد شیمیایی
  • سیستم‌ های اطفاء حریق

ضرورت استفاده از شیرهای کنترل در این موارد به‌ دلیل نیاز به مدیریت دقیق جریان سیالات و ایمنی در اجرای فرآیند های مختلف این صنایع ناشی می‌شود.

انواع شیرآلات کنترلی:

انواع شیرآلات کنترلی

  • شیر کنترلی گلوب: شیر گلوب برای کنترل جریان انواع سیالات است که از خط های لوله عبور می کنند. و در زمینه های آب، گاز و صنایع پتروشیمی نفت مورد استفاده قرار می گیرند. این شیرآلات به خاطر گرد بودنشان گلوب نامیده می شوند.
  • شیر کنترلی دیافراگم: شیر دیافراگم شامل دیافراگم، بدنه و سرپوش دیافراگم می باشد. این نوع شیرآلات از مدل های پنوماتیک، هیدرولیک، الکترونیک و می تواند به صورت دستی باشند.
  • شیر کنترلی زاویه ای: شیر زاویه ای که به صورت دستی می باشند برای قسمت هایی استفاده می شوند که از حساسیت بالایی برخوردار هستند و نمی توان از شیر معمولی استفاده نمود. این نوع شیرها یرای دمای بالا و مکان های انفجاری بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
  • شیر کنترلی چرخشی: شیر چرخشی که به اصطلاح به آنها شیرهای پروانه ای گفته می شوند، دارای حرکت چرخشی بوده و می توانند جریانات مواد را به خوبی کنترل نمایند. کاربرد این شیرها برای کوره های صنعتی، موتورهای بنزین و بخار می باشند.
  • شیر کنترلی سوپاپی هوادار: شیر سوپاپی هوادار برای ساخت حرکت های دایره ای و به صورت خطی کاربرد دارند. و دریچه های آن می توانند به صورت 2، 3 و 4 طرفه باشند.
  • شیر کنترلی استوانه ‌ای کشویی: شیر کنترلی استوانه ای برای کنترل خودروهای بنزینی، انتشار گازهای خروجی و موتورهای بخار استفاده می شوند. و طوری طراحی شده اند که به خوبی جوابگوی کارهای مورد استفاده می باشند.
  • شیر کنترلی دریچه ای پیستون زاویه ‌ای: شیر دریچه های پیستونی زاویه ای توسط عملگر های پنو‌ماتیکی کنترل می شوند. این نوع شیر شامل یک محرک پیستونی می باشد که برای به وجود آوردن حرکات خطی است. شیرهای کنترل پیستونی زاویه ای در کاربردهای سرعت بالا و دمای بالا استفاده می شود.

اجزاء شیر های کنترلی:

اجزاء شیر کنترل

بدنه شیر: عبارت است از قسمتی که تمامی اجزا و اتصالات شیر را شامل می‌ شود و جریان سیال از درون این قسمت عبور می‌ نماید. وظیفه بدنه شیر کنترلی در واقع به عنوان یک محفظه برای استقرار نشینمنگاه (Seat) و مسدود کننده (Plug) عمل می‌ کند.

نشینمنگاه: (Seat) بخشی از شیر است که مسدود کننده (Plug) در آن جا به‌ جا می‌ شود و باعث قطع و وصل شدن جریان سیال می‌ شود.

Bonnet: قسمتی از شیر کنترلی که محور کنترل (Stem) درون آن حرکت می‌ کند. به عبارت دیگر، این قسمت به عنوان هدایت‌ کننده میله شیر نیز شناخته می‌ شود. Bonnet ممکن است به صورت پارچه‌ ای، پیچی یا فلنجی طراحی شده باشد و همچنین این قسمت شامل سیستم آب‌ بند (Packing Seal) نیز می‌ شود.

عملگر: این بخش، به عنوان یکی از اجزاء حیاتی شیر کنترلی، نیرو را به Stem یا محور کنترلی وارد می‌ کند. نیروی وارد شده به Stem در نهایت باعث تغییر وضعیت مسدود کننده جریان (Plug) می‌ شود.

قیمت و خرید شیر کنترلی:

خرید شیر کنترلی

شیر کنترلی به عنوان یک وسیله حیاتی در شبکه پایپینگ به کار می‌ رود تا جریان سیال را کنترل کند. این نوع شیر با تغییر اندازه مجرای عبور سیال، توانایی کنترل دقیق جریان را داراست. تغییر اندازه مجرا توسط فرمان از سیستم کنترل به عملگر (Actuator) انجام می‌ شود. این عملیات به کنترل مستقیم جریان سیال و کنترل پارامتر های فرآیندی نظیر فشار و شرایط سیال می پردازد.

قیمت شیر های کنترلی بر اساس استاندارد هایی نظیر DIN و ANSI مشخص می‌ شود و در انواع صنایع استفاده می‌ شود. عوامل مؤثر بر قیمت شیر های کنترلی شامل رنج فشار، برند سازنده، ضمانت و گارانتی، کیفیت و جنس می‌ باشند.

برای دریافت قیمت روز شیر های کنترلی و اطلاعات بیشتر، می‌ توانید با کارشناسان ارشد شرکت سپند نفتگاه آروند (عاملیت فروش فلنچ ماشین سازی اراک) تماس حاصل فرمایید و از جزئیات فنی و تجاری محصولات مطلع شوید.

دسته بندی مقالات
اشتراک گذاری

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

Return To Shop
ورود به سایت